Skip to main content

Σχολικό Ημερολόγιο

Απρίλιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Σχολείο που συμμετέχει στο Πρόγραμμα «Συνεργαζόμενα Σχολεία με την UNESCO (ASPnet)» 

ΔΙΚΤΥΟ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ Δ.Ε. Β- ΑΘΗΝΑΣ 
«ΣΗΜΕΡΙΝΟΣ ΜΑΘΗΤΗΣ - ΑΥΡΙΑΝΟΣ ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ - ΣΗ.ΜΑ.- Α.Ε.Π.»

simerinos mathitis avrianos politis

Μήνυμα από την κα Azouley

Μήνυμα από την κα Audrey Azoulay, Γενική Διευθύντρια της UNESCO, με αφορμή την Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στις 10 Δεκεμβρίου 2018

Η Παγκόσμια Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ενσαρκώνει τη βαθιά επιθυμία της ανθρωπότητας για ελευθερία, δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια. Δεν είναι το προϊόν μίας μεμονωμένης κουλτούρας ή παράδοσης, αλλά ένα κοινό θεμέλιο για όλα τα άτομα, ώστε να ζήσουν μία ολοκληρωμένη ζωή, και για όλους τους ανθρώπους και για όλα τα έθνη να ζήσουν μέσα σε ειρηνικές συνθήκες. Φέτος, γιορτάζουμε 70 χρόνια από τη συγκέντρωση των εθνών όλου του κόσμου για τον καθορισμό ενός πλήρους συνόλου εγγενών, αναφαίρετων και παγκόσμιων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πολλά από αυτά τα δικαιώματα στηρίζουν την υπόσχεση της Unesco για «πλήρεις και ίσες ευκαιρίες εκπαίδευσης για όλους, απεριόριστη αναζήτηση επιστημονικών γνώσεων και ελεύθερη ανταλλαγή ιδεών». Μέσω της εκπαίδευσης, των επιστημών, της επικοινωνίας και του πολιτισμού, η αποστολή μας είναι να προωθήσουμε την ειρήνη και τις ανθρωπιστικές αξίες στα μυαλά των ανδρών και των γυναικών. Αυτή η αποστολή είναι τόσο σημαντική όσο και όταν η Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εγκρίθηκε από τη διεθνή κοινότητα, καθώς ο κόσμος ξαναχτίστηκε μέσα από τα ερείπια και τις πληγές δύο καταστροφικών παγκόσμιων πολέμων.

Το έργο μας επεκτείνει το δικαίωμα στις εκπαιδευτικές ευκαιρίες σε όσους υστερούν, ιδιαίτερα σε γυναίκες και κορίτσια. Υποστηρίζουμε το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης, καταγγέλλουμε τις επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων και αναλαμβάνουμε δράση ενάντια στη ρητορική μίσους. Όλοι οι άνθρωποι πρέπει να απολαμβάνουν τα οφέλη της επιστημονικής προόδου και των εφαρμογών της. Το δικαίωμα ύδρευσης και αποχέτευσης και ένας καθαρός Ωκεανός, που προστατεύει τα μέσα διαβίωσης, είναι ζωτικής σημασίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα και συγκαταλέγονται στις κύριες προτεραιότητές μας. Επιπλέον, η Unesco προστατεύει και προάγει τη θεμελιώδη πολιτιστική ποικιλομορφία, την κοινή κληρονομιά και της σύγχρονες μορφές έκφρασης, οι οποίες είναι οι απώτερες εκδηλώσεις της κοινής ανθρωπιάς μας.

Δυστυχώς, για άλλη μία φορά στην εποχή μας, τα ανθρώπινα δικαιώματα απειλούνται. Σε όλον τον κόσμο, βλέπουμε πόσο εύκολα μπορούν να παραγκωνιστούν από τα απάνθρωπα στερεότυπα και την έξαρση του μισαλλόδοξου λόγου. Οι συγκρούσεις, ο βίαιος εξτρεμισμός και οι φυσικές καταστροφές μπορούν να προκαλέσουν χάος, υπονομεύοντας τα δικαιώματα των πιο ευάλωτων μελών της κοινωνίας. Οι αναδυόμενες τεχνολογίες, ιδίως η τεχνητή νοημοσύνη, πρέπει, επίσης, να αναπτυχθούν με πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πρέπει να είμαστε πάντα σε επαγρύπνηση για τη διατήρηση της προόδου που σημειώθηκε τα τελευταία 70 χρόνια και η Unesco θα συνεχίζει να διαδραματίζει τον ρόλο της ως κορυφαίο διεθνές εργαστήριο ιδεών για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων.

Η Eleanor Roosevelt, από τους κυριότερους συντάκτες της Παγκόσμιας Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κάποτε είπε: «Δεν έχεις μόνο το δικαίωμα να είσαι άνθρωπος, έχεις την υποχρέωση να είσαι άνθρωπος. Δεν μπορείς να είσαι χρήσιμος στον κόσμο, εάν δεν κάνεις αυτό».

Σε αυτή τη σημαντική επέτειο, ας αξιοποιήσουμε ο καθένας αυτό το δικαίωμα.

(Μετάφραση: Ομάδα Unesco του ΓΕ.Λ. Ψυχικού)


Σύνδεση

Το σχολείο μας προτείνει...