Σχολικό Ημερολόγιο

Αύγουστος 2022
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

Σχολείο που συμμετέχει στο Πρόγραμμα «Συνεργαζόμενα Σχολεία με την UNESCO (ASPnet)» 

ΔΙΚΤΥΟ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ Δ.Ε. Β- ΑΘΗΝΑΣ 
«ΣΗΜΕΡΙΝΟΣ ΜΑΘΗΤΗΣ - ΑΥΡΙΑΝΟΣ ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ - ΣΗ.ΜΑ.- Α.Ε.Π.»

simerinos mathitis avrianos politis

ΣΧΕΔΙΑ-Αόρατες διαδρομές (ή κάνοντας το αόρατο ορατό)

Την Τρίτη 12 Απριλίου ομάδα μαθητών του Λυκείου Ψυχικού και  οι  καθηγήτριες, Ντάκουλα Αικατερίνη και Χρονοπούλου  Παναγούλα  συμμετείχαμε στην κοινωνική δράση "Αόρατες Διαδρομές", ένα κοινωνικό πρόγραμμα περιηγήσεων στο κέντρο της Αθήνας με οδηγούς (νυν και πρώην) άστεγους συμπολίτες μας.

Επισκεφτήκαμε δομές και φορείς που χτίζουν με επιμονή και υπομονή το μόνο προστατευτικό δίχτυ που κρατάει πολλούς συμπολίτες μας στην επιφάνεια: κέντρο αστέγων, κέντρο απεξάρτησης, κοινωνικό ιατρείο, συσσίτια, υπνωτήρια. Η περιήγηση κατέληξε στα γραφεία του περιοδικού δρόμου "Σχεδία".

Περιηγηθήκαμε με τον κο Σπύρο, κουβεντιάσαμε, επικοινωνήσαμε, ενημερώθηκαμε. Αυτό είναι το σημαντικότερο στοιχείο των  Αόρατων διαδρομών: η προσωπική αφήγηση, η μετάδοση της βιωματικής εμπειρίας των οδηγών από τη ζωή στο δρόμο. Βασικός στόχος των περιηγήσεων είναι να ενεργοποιήσουν τον ίδιο τον άνθρωπο-οδηγό, να δημιουργήσουν νέες ευκαιρίες να στηρίξει τον εαυτό του, να εκπαιδευτεί, να κάνει ένα ακόμη βήμα  προς την κοινωνική επανένταξη.

Η δράση πραγματοποιήθηκε για την ενίσχυση του προγράμματος,ΣΗ.ΜΑ (Σημερινός μαθητής αυριανός ενεργός πολίτης του κόσμου), που εκπονεί το σχολείο μας και την ενημέρωση των εκπαιδευτικών ώστε να υπάρξει διάχυση των πληροφοριών στην εκπαιδευτική κοινότητα.

Τους ευχαριστούμε για τη βοήθειά τους στην προσπάθεια να «πιάσουμε το νήμα της αστεγίας»  στην Αθήνα και να αντιληφθούμε πόσο εύκολο είναι να βρεθεί ο οποιοσδήποτε από εμάς στην άλλη πλευρά, χωρίς μόνιμη και ασφαλή κατοικία.

Ας στεκόμαστε με αλληλεγγύη και το βλέμμα μας στραμμένο στους ανθρώπους που μας έχουν ανάγκη καθώς πασχίζουν να σταματήσουν να είναι αόρατοι!

Οι  καθηγήτριες

Ντάκουλα  Αικατερίνη - ΠΕ02

Χρονοπούλου  Παναγούλα - ΠΕ06


Το σχολείο μας προτείνει...